Wędliny iberyjskie

Salchichon, chorizo, a może szynka iberyjska? Wędliny iberyjskie są prawdziwą wizytówką kuchni hiszpańskiej. Intensywność smaku i aromatu przywodzi na myśl słoneczne krajobrazy hiszpańskie, a niezrównana soczystość pozwala traktować je jako samodzielną przekąskę lub dodatek do wielu dań.

Wędliny o wyjątkowym smaku

Soczysta kiełbasa salchichon przez wielu uważana jest za smaczniejszą niż jej znany odpowiednik z Włoch, czyli salami. Wszystko dzięki szlachetnej białej pleśni, która pokrywa ją podczas dojrzewania w ciepłym śródziemnomorskim klimacie. Równie dużą popularnością cieszy się chorizo oraz mini kiełbaski fuet. Ta prosta przekąska już nie jednemu skradła serce! Wędliny iberyjskie doskonale pasują do sałatek i dań na bazie makaronu. Wybornie łączą się ze świeżymi warzywami i oliwą. Pasują także do polskich dań, takich jak faszerowana pierś z kurczaka, zupy czy w formie szaszłyka na grilla.

Aktywne filtry

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło